Innerlijk kind

We hebben allemaal een klein kind in ons, een klein kind dat vroeger niet in alle behoeften is voorzien. Voelde je je vroeger afgewezen? Was je anders dan anderen? Waar heb jij jezelf patronen aangeleerd om dit leven te kunnen leven? 

 

Gebeurtenissen die ons pijn doen, traumatische ervaringen. Het liefst kijken we hier nooit meer naar terug. Niet voor niets belandt er veel in de doofpot. Echter pijn en verdriet die niet geheeld zijn kunnen je blijven achtervolgen en op de meest onverwachte momenten in je leven weer opduiken. Daardoor kunnen we als volwassenen soms nog reageren als een klein kind.

 

Alle trauma's en onopgeloste problemen dragen we mee in ons onbewuste. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. Hoe kun je jouw kind het juiste meegeven als er naar jouw kleine ik nooit is omgekeken? Precies, je kunt niet meegeven wat je zelf niet geleerd hebt. 

 

De makkelijkste weg is niet altijd de beste. En hoewel het je lang heeft geholpen alles weg te stoppen om zo te overleven, is het belangrijk de wonden te helen. Het is niet voor niets dat sommige mensen een leven lang pijn blijven meedragen, zonder er nog naar te willen kijken. Uiteindelijk is de meest genoemde uitspraak op het sterfbed; "had ik maar..."

Zonde! Je bent hier op deze aarde om je leven te leven, zoals jij het zou willen leven. Leef! De tijd die we hebben wordt elke dag korter. Wat houd jou tegen te doen wat je wilt doen? Wat heb jij los te laten om jezelf vrij te voelen? Welke beperkende gedachten passen niet langer in jou leven? En waar beperk jij jezelf door je bezig te houden met "wat zullen anderen ervan denken"?

 

Welk gedrag herken jij bij jezelf wat vaker terugkomt? Mocht je denken 'niks', vul dan het volgende zinnetje eens voor jezelf aan: "Ik ben onzeker over... / Ik heb angst voor..."

Bijna al ons gedrag is aangeleerd gedrag. Het mooie is dat al het gedrag dat jij wil veranderen aan jezelf, je kan veranderen. Wat zou jij graag willen veranderen?