Vanuit holistische visie kijk je niet alleen naar het gedrag van het kind, juist naar het kind zelf - het kind is immers niet zijn gedrag. Hierbij wordt op vier niveaus gekeken; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik ben niet gericht op de klacht, juist op wat er onder ligt. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van het probleem, om zo de wortels eruit te trekken en blijvende verandering te realiseren.

Belangrijk in mijn werkwijze is dat ik niet alleen met het kind werk, het kind is zelden de eigenaar van de klacht. We zijn immers allemaal 50% onze vader en 50% onze moeder, met alle goede en minder goede eigenschappen. Het is dus belangrijk om samen te werken en het hele systeem mee te nemen. Zo worden vader en moeder intensief betrokken in het traject en werk ik zo min mogelijk met het kind. Ik ben van mening hoe vaker een kind een afspraak heeft om zichzelf te verbeteren, hoe meer hij/zij de gedachte krijgt dat het niet goed is zoals het is. Daarbij genomen dat tot 7 jaar de kinderen kleine kopietjes van ons zijn en dat we echt zelf verantwoordelijkheid mogen nemen voor de situatie.

Ben jij klaar om eerlijk naar jezelf te kijken, ook jij als ouder hebt een innerlijk kind in je. Niemand van ons is namelijk in alles voorzien vroeger, hoe goed je ouders hun best ook hebben gedaan. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. Alles wat wij zelf niet oplossen, geven we mee aan onze kinderen. En zo kan het zijn dat trauma's generatie op generatie worden doorgegeven. Het is mens eigen om nare dingen die we meemaken niet te doorleven en te helen, maar juist om het ver weg in een kistje weg te stoppen en vooral de deksel niet meer open te doen. Zo, opgelost! (zou je denken) Helaas is het zo dat alles wat je niet echt verwerkt, op verschillende manieren zich aan blijft dienen in het leven. En dat maakt dat we soms net als een klein kind kunnen reageren in bepaalde situaties. Simpelweg omdat jij als klein kind ook gezien en gehoord wilde worden, net als jouw kind nu.

Als jij klaar bent om eerst in de achteruitkijkspiegel te kijken, om vervolgens vol kracht de toekomst tegemoet te gaan...