“Heb je gezien hoe slecht ik eruit zie vandaag?!”

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 21:01

Vanochtend tijdens mijn ochtendwandeling liep ik langs twee meiden, ik schat ze op een jaartje of 15. Zij stonden samen met fiets wachtend voor een woning. Terwijl ik langsloop hoor ik het ene meisje tegen de ander zeggen “Heb je gezien hoe slecht ik eruit zie vandaag?!”

 

Nou hebben we allemaal wel eens een “off-day”. Een dag waarop je denk “tjee, dit zou best beter kunnen”. Maar te vaak komt het voor dat mensen, en zeker ook kinderen, dit dagelijks tegen zichzelf zeggen.

 

Elke dag wordt herhaald waar we niet goed genoeg zijn.

 

Zeker bij vrouwen is dit een steeds groter wordend probleem. Al vroeg leren we dat we niet mooi genoeg zijn; we zijn te dik, lippen zijn niet vol genoeg, de billen niet rond genoeg, enzovoort. We vinden onszelf niet goed genoeg.

 

De maatschappij, en zeker ook social media, werkt hier helaas niet in het voordeel. De standaard waarmee meiden zich vergelijken op social media is bijzonder te noemen. Steeds vroeger wordt er gesleuteld aan het uiterlijk.

 

Eigenwaarde (wat vind jij jezelf waard?) wordt hiermee aan de buitenkant gelegd, terwijl dit van binnenuit hoort te komen. Als jij maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent, ga je er vanzelf in geloven.

 

Waar jij zelf van overtuigd bent over jezelf, geef je ook weer aan je kind mee

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent? En dat kan in verschillende vormen; ik vind mezelf niet mooi genoeg, ik zie er niet uit, ik kan dit niet, dat lukt me toch nooit, ik ben te dik…

 

En de volgende stap is te kijken bij je kinderen. Hoe vaak vinden zij zichzelf niet goed genoeg? Hoe vaak klinkt het “dit lukt mij toch niet”, “… is hier toch veel beter in”. Want ook wordt vaak nog meteen de vergelijking gelegd met de ander, een vriendje of een klasgenootje.

 

En deze vergelijking begint al op jonge leeftijd, omdat al vroeg wordt geleerd dat je kwaliteit af zou hangen van een schoolcijfer. Maar ieder is mooi op zijn/haar manier. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en niemand kan overal goed in zijn.

 

Hoe fijn zou het zijn als je deze kwaliteiten is elke dag tegen jezelf gaat benoemen en daarmee je kind het juiste voorbeeld geef? In plaats van te zeggen wat niet lukt, of beter kan, juist de positieve kanten te benadrukken.

 

Wat het kind niet geleerd wordt, kan het niet toepassen

Als dit de kinderen niet geleerd wordt, zie je vaak op latere leeftijd nog steeds de onzekerheid en dat men zichzelf niet goed genoeg vind. Je bent precies goed zoals je bent.

 

En natuurlijk hebben we allemaal verbeterpunten, gelukkig maar. Maar het helpt niet telkens te benadrukken wat er niet goed genoeg is of gaat. En om de verbeterpunten wel te bereiken, ga eens affirmeren.

 

Door elke dag affirmaties (positieve zinnen) hardop tegen jezelf te herhalen, ga je hier in geloven. Hierdoor verander je de gedachte over jezelf en dit kun je dan weer mooi meegeven aan je kind.

 

Meer informatie over affirmeren vind je in mijn e-book, dat hier gratis te downloaden is.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.